Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

FRANCISCAN FATHERS

Serving Slovenians in the Chicagoland area since 1923

Slovenian Catholic Mission - Slovensko versko središče - since 1994

Homilies

Homilies

1. postna nedelja A

Posted by Fr. Metod on April 12, 2019 at 11:10 AM

1.postna nedelja

Sveti postni čas. Post, molitev in miloščina. Post: nam pomaga začutiti globljo lakoto v nas. Molitev dovoli Bogu, da doseže naše srce, nas same v naši najgloblji resničnosti. Miloščina pomeni, da dovolimo drugim, posebno ljudem v stiski, potrebi, da se dotaknejo našega srca.

Bishop Barron

Kamni kruh? V puščavi blizu Jeruzalema kamni v puščavi menda res izgledajo kot kakšni hlebčki kruha. Ali ne tudi mi včasih tako pričakujemo od Boga: zakaj Bog ne reši lakote na svetu? Ne reši nekih reči. Jezusu ni bila to glavna skrb. Razlaga: če vprašanje greha ni rešeno, niti delati kruh iz kamnov ne bo pomagalo. Jezus je mesija, ki umre, da odreši ljudi. Tudi Cerkev nima glavne naloge, da karitativno deluje, temveč predvsem, da oznanja Božjo besedo.

Druga skušnjava: vrzi se dol. Tempelj je središče verskega, kulturnega in političnega življenja. Vreči se s tega templja bi pomenilo spektakularno potrditev Jezusovega poslanstva. Jezus bo v javnem delovanju zelo v javnosti, bo delal čudeže, znamenja. Namesto tega Jezus sprejme – blizu tega templja – križanje kot kriminalec. Kaj pomaga prestiž, slava, če ni odrešenja ljudi? Trpeči odrešenik – to je Jezusovo poslanstvo.

Kraljestva sveta – v svetnem pomenu. Jezus je Kralj, ampak ne v svetnem pomenu. Moč sama ne rešuje, če ni odrešenja človeka, če problem greha ni rešen, odrešen.

Jezus zavrne skušnjave, da bi bil samo socialni ali karitativni delavec, čudodelnik ali politični odrešenik.

MM. To so tudi naše skušnjave glede Boga in pričakovanja kakšen bi naj bil.

Skušnjave so glede poslanstva, ki ga ima Jezus od Očeta. Lažje bi bilo nekaj drugega.

Jude Vinkler

Dobro in slabo. To je vse. Kača je najbolj zvita žival, zato je uporabljena ne ker pomeni hudobnega duha. Modrost iščemo ne znanja. Znanje napihuje.

Matej in Luka imata tri Jezusove skušnjave. Jezus je prišel služiti

 

Categories: Homilies, Slovenian