Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

FRANCISCAN FATHERS

Serving Slovenians in the Chicagoland area since 1923

Slovenian Catholic Mission - Slovensko versko središče - since 1994

Homilies

Homilies

Velikonocna vigilija 2020

Posted by Fr. Metod on April 17, 2020 at 1:25 PM

Velikonočna vigilija

je bogoslužje, ki povzema celo Sveto pismo in je obred sprejema novih kristjanov v Cerkev s krstom. Obenem pa je praznovanje velike sobote osvežitev za vse, ki so bili že prejšnja leta krščeni. Osvežitev za nas vse. Jezus je nekje rekel: ''Treba vam je, da se znova rodite''. Takšna sprememba je, ko nekdo postane kristjan. Kot bi se znova rodil. V začetku postnega časa na pepelnico slišimo besede: Spreobrni se in veruj evangeliju. Prehod čez Rdeče morje je podoba smrti in podoba novega življenja v veselju skupnosti in novega življenja z Vstalim Kristusom.

Resnici na ljubo je treba reči, da na tisto prvo veliko soboto še ni bilo pravega novega življenja med učenci. Bili so prestrašeni, zmedeni in skriti. Jezus je bil v grobu, učenci pa za zaprtimi vrati. Okoliščine so bile podobne kot jih imamo mi zaradi virusa.

Učenci so si do zadnjega po svoje predstavljali Jezusa in njegovo poslanstvo. Spomnimo se: eden bi bil na desni, drugi na levi v Jezusovem kraljestvu; drugič so se prerekali, kdo med njimi je večji. Ko je Jezus napovedal, da bo moral trpeti in umreti, je glavni med njimi, Peter, vzel Jezusa na stran in ga rotil, da se mu kaj takega res nikakor ne sme zgoditi. Ko to ni pomagalo, se je Peter junačil, da bo šel v smrt z njim. Prav tako vsi drugi. Na veliki petek pa se jim je vse sesulo. Kot hiša iz kart.

Evangelij nocoj. V tisti moški kulturi evangelist prizna, celo zapiše, da so bile žene prve, ki so šle h grobu in sporočile, da Jezus živi. Po tem, da so bili učenci tri leta''v posebni šoli'' z Jezusom. Posebej jim je marsikaj razložil, kar je učil in delal. Na veliki petek, na veliko soboto zvečer pa so vse pozabili. Razumi, kdor more. Razumemo, ker tudi sami marsikaj pozabljamo. Izkušnja učencev nam pove, da se v veri ni za zanesti nase. Raje na Božjo milost. Treba je biti tudi odprt za Božja presenečenja. Velika noč je bila za učence popolno presenečenje, čeprav so prej tri leta jedli in pili z Jezusom.

Angel pa je nagovoril ženi .... Vem, da iščeta Jezusa, križanega. Ni ga tukaj. Vsal je kakor je rekel. Torej: Ni ga v grobu. Živ je. Med nami, z nami in v nas. Amen.

 

Categories: Homilies, Slovenian